Medfinansiering EDF

FD vil kunne dekke medfinansiering etter søknad, der hvor EU ikke dekker 100 % av prosjektkostnaden. Hovedregelen er at FD vil kreve en egenandel fra søkeren. Det gjøres individuell vurdering av hver søknad. I 2025 må søknaden være FD i hende senest 16. september. Søkere må også sende en foreløpig søknad til FD senest 15. august.

Hva dekker FD av medfinansiering

Hovedregelen er at den norske andelen deles likt mellom FD og søkeren. I spesielle tilfeller vil FD vurdere å fravike denne regelen:

  • for prosjekter som ligger tidlig i et utviklingsløp, vil lavere egenandel fra industrien vurderes
  • dersom FD vurderer at det er høyere enn normal risiko knyttet til realisering av forsvarsnytte, skal dette reflekteres i egenandelen. Prosjekter som ikke tilfredsstiller kravene i den forsvarsindustrielle strategien i Melding 17, skal normalt stille med en høyere egenandel
  • når søkeren er et institutt uten mulighet for egenandel, kan FD dekke hele den norske andelen.

Hvorvidt hovedregelen fravikes eller ikke, vil helt og fullt være FDs avgjørelse og kan ikke påklages.

Hva vektlegges ved tildeling

Det vil bli lagt vekt på at produktet:

  • er en del av de teknologiske kompetanseområdene (Meld. St. 17 (2020-2021) s. 33-35), eller
  • er en del av nye og banebrytende teknologier (Meld. St. 17 (2020-2021) s. 35), eller
  • er en nyttiggjøring av sivil teknologi til forsvarsformål (Meld. St. 17 (2020-2021) s. 15 og 35.

I tillegg vil det være viktig at produktet kan sannsynliggjøres som nyttig for Forsvaret, fortrinnsvis ved at det har en egen sponsor fra Forsvaret eller forsvarsindustrien, for å øke mulighetene for at teknologien leder til et produkt i markedet. Dersom søker er sluttprodusent til produktet vil det være spesielt viktig å sannsynliggjøre forsvarsnytte, enten ved en kobling til Forsvarets investeringsplaner eller til gjeldende langtidsplan.

Eiendomsrettigheter

Dersom FD skal gi søker garanti om medfinansiering vil følgende generelle eiendoms- og bruksrettigheter gjelde:

  • eiendomsrettigheter til bakgrunns- og forgrunnsinformasjon beholdes av den som søker om medfinansiering
  • FD vil ikke kreve royalty
  • FD med de til enhver tid underliggende etater sikres tilstrekkelige bruksrettigheter for å kunne anvende resultater av prosjektet til forsvarsformål, herunder for å:
    • benytte resultatene til utlysning i konkurranser
    • samhandle med andre departementer og deres underliggende etater

publisering – slik det fremgår av den prosjektspesifikke tildelingsavtalen for EU midler («Grant Agreement»).

Søknaden

Se eksempel på utfylt søknad med kommentarer. Søknaden skal fremmes FD så snart som mulig i prosessen, og i 2025 er siste frist 16. september. Søknadene vil bli behandlet fortløpende. Merk at vi fra og med i år også ønsker en foreløpig søknad senest 15. august. Det er for at vi i FD raskere kan komme i gang med vårt arbeid i prosessen.

Alle norske deltakere som er med i ett konsortium skal fremme felles søknad til FD. Normalt vil det være den norske deltakeren som skal ha størst andel i konsortiet som koordinerer og fremmer søknad på vegne av alle norske deltakere.

Dersom søknaden innvilges, vil søker i første omgang få en garanti fra FD om en øvre grense for hvilket beløp vi vil støtte med og vår prosentvise andel av de kostnadene EU ikke dekker. Dersom den totale summen endres i løpet av prosessen fram til signert konsortiumsavtale, vil FDs andel av det EU ikke finansier være i henhold til brøk gitt i tildelingsbrevet og begrenset oppad til beløp gitt i tildelingsbrevet. Medfinansieringen vil kun komme til utbetaling dersom søkers konsortium vinner utlysningen.

Søknaden om medfinansiering sendes Forsvarsdepartementet på e-post: postmottak@fd.dep.no, med kopi til FD-EDF@fd.dep.no

Tittelen på e-posten skal være: Søknad om medfinansiering til EUs EDF utlysning 2025 – «Utlysningens ID nr xxx». Søknaden legges ved e-posten som vedlegg. Søknadsskjema lastes ned her.

Utbetaling av medfinansiering

I utgangspunktet tilstreber FD å utbetale medfinansieringen i samme rater som EU-kommisjonen. Erfaringen fra de første årene har likevel vist at dette ikke har vært mulig å gjennomføre, da kontraktsforhandlingene om Memorandum of Understanding mellom de nasjonale myndighetene dessverre har tatt mye lenger tid enn forventet.

I hovedsak er det tre mulige måter medfinansieringen utbetales til de norske deltakerne. Den ene er at myndighetene i Lead Nation for konsortiet får medfinansieringen fra de andre deltakerlandene, at de betaler til den aktøren som leder konsortiet, som igjen utbetaler til deltakerne i konsortiet.

Den andre er at deltakerlandene blir enige om å bruke en tredjepart, normalt OCCAR eller EDA, til å forestå betalingsadministrasjonen. Da betaler deltakerlandene til tredjeparten, som igjen utbetaler til deltakerne.

Den tredje er at det enkelte deltakerland selv betaler direkte til sine deltakere i konsortiet. For Norges del vil det bety at Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) forestår betalingsadministrasjonen på vegne av FD, og at de vil inngå en medfinansieringsavtale med den enkelte norske deltaker i konsortiet.